creative-learning-1000x600

«Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert»

Pippi Langstrømpe.

De fleste har vel hørt om jenta med fletter rett ut til hver sin side, som bor alene med sin ape og hest i villa villekulla, som er verdens sterkeste og «ikke har noen oppdragelse». Men, har vi kanskje alle noe å lære av henne likevel? Nei, jeg tenker ikke på det at hun som barn bor alene, at hun har ape og hest i stua eller at vi skal begynne å vaske håret med egg. Jeg tenker på noe av tankesettet hennes, og at hun ikke er redd for nye, ukjente ting.

«Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

Dette tror jeg er noe vi med god samvittighet kan jobbe med hos barna våre, og ikke minst ta med oss i livet selv også. Selvsagt er ikke livet så «lett» at man klarer alt med en gang. Kanskje klarer man heller aldri alt som man har lyst til å klare. Men ofte tror jeg at vi stopper oss selv allerede før vi får prøvd, både barn og voksne. Og hvis barna ser at vi ikke tør, hvorfor skal de tørre prøve da? Hvis de ser hvor høye krav vi stiller og hvor redde vi er for å «flaue» oss ut, hvorfor skal ikke de tenke det samme?

Jeg tror at mange barn (og voksne) tenker at mange ting er for vanskelig, nytt og ukjent til at det i det hele tatt føles verdt prøve å gjennomføre. At man føler på et press og en forventning om å prestere perfekt med en gang, på noe man i utgangspunktet ikke har peilig på.

Kanskje dette igjen kan dras over i skoletimer eller friminutt også. Situasjoner hvor ens egen tankegang allerede er så negativ og umotiverende at man antagelig ikke får det til fordi man faktisk ikke har troen på seg selv.

Tenk om vi kunne hatt litt mer selvtillit og troen på at vi får til ting, og ikke være redde for å prøve. Går det ikke første gang, er det jo ikke verre enn å bare prøve igjen. Når har noen noengang blitt verdensmester i noe uten å øve?

Kanskje har vi alle noe her å lære av Pippi og denne tankegangen om at prøver du så får du til mye av det du vil. Jeg tror at et såkalt «growth mindset» tar deg veldig mye lenger, enn å tenke tanker om hva det er som hindrer deg i å få til noe. Hva tror du?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email