Kamo kategori (1)

Ta deg tid. Vær tilstede.

En ting som ofte går igjen hos mange voksne i skolen er etter vår erfaring dette med å snakke om vanskelige ting. Det å ha såkalte «vanskelige» samtaler med barna, og at man hverken har kompetanse eller tør å begi seg ut i slike samtaler. «Hva om jeg sier noe feil?» eller «hva om jeg ikke vet hva jeg skal svare?».

Det vi ofte bruker å si til de som kommer til oss da er gjerne: «men finnes det noe fasit-svar på noe slikt da? Finnes det et svar som er helt riktig i alle sammenhenger, og som passer til hver enkelt situasjon og hvert enkelt menneske?».

Ofte tenker man kanskje at vanskelige samtaler bør tas med profesjonelle som har kompetanse på området, og at man dermed skal la de ta seg av disse tingene. Nå sier vi ikke at det ikke er riktig å kalle inn kompetanse og profesjonelle aktører i ulike situasjoner, men hva med å tenke at hvis barnet kommer til deg med noe vanskelig eller noen tanker det har – at det er en tillitserklæring til deg, og at det betyr at dette barnet har lyst til å snakke med akkurat deg om dette? At du er deres trygghet, og at de gjerne vil at du skal vite dette? For finnes det egentlig noe fasitsvar til et barn som stille og fortrolig forteller deg om sin far som er død eller sitter i fengsel, at mor og far skal skille seg eller at det er ganske vanskelig hjemme? Dette er alle ting som bør følges opp i etterkant på ulike arenaer, men hvordan du er i disse situasjonene vil ha mye å si for dette barnet.

Vårt viktige budskap til deg er derfor: Ta deg tid. Vær tilstede. Ikke vær redd for å spørre eller sette ord på hva barnet kanskje kan føle. Si at det var leit å høre, og at du skjønner at det er vanskelig og skikkelig kjipt. Si at du er der for dem! Du er her! Uansett. Du er her, og du har tid til dem. De kan alltid komme til deg, og du skal alltid ta deg tid og være her. De er ikke alene, fordi dere kan jo stå i det sammen. Du er her for å hjelpe dem, fordi du bryr deg og er glad i dem. Kanskje er det alt som trengs?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email